Skijalište Hochkeil otvorilo sezonu 15.09.2024.

Autor članka: Nino Stančić Vidrač

Pomalo nevjerojatno zvuči da prije svih glečera sezonu je otvorilo Skijalište Hochkeil u pokrajini Salzburg koji pripada Ski Amade grupaciji. Skijalište se prostire na nadmorskoj visini od 1300 do 1857 mnv. Zahvaljujući novonapadalom snijegu pametni djelatnici skijališta odmah su upalili strojeve za razgrtanje snijega i krenuli su pripremati jednu skijašku stazu na radost svih žitelja i u okolici, a ponajviše najmlađih. Sama staza prema očekivanjima radit će do 22.09. kada je očekivano da bi se snijeg mogao otopiti ili biti nedostatan za sigurno spuštanje niz padine. Ali vjerujem da se nitko u Zagrebu ili Rijeci nebi bunio da se sličan scenarij dogodio na našim padinama.

Skijalište Hochkeil s finim prirodnim snijegom nalazi se na snijegom prekrivenim alpskim pašnjacima Mitterberga na nadmorskoj visini od 1300 – 1784 m.

Zahvaljujući vrhu Hochkönigsstock i nadmorskoj visini, snježni topovi su ovdje nisu potrebni. Obilje čistog prirodnog snijega, od kraja studenog do početka svibnja.
Na skijalištu vrijede karte za skijašku regiju Hochkönig, Ski Amadé i Salzburg Super Ski Card. Daleko od prenapučenih turističkih centara, sa neprekinutim pogledom na moćnu panoramu zidina Mandla, sve posjetitelje čeka 5 vučnica i puno dubokog snijega.

Vučnica Roßwieslift počinje na 1470 metara i vodi svoje goste do 1740 metara. Odatle, i crvena Hochkeil staza ide niz Salewa staza po dubokom snijegu, kao i crna Roßwies staza po dubokom snijegu. Od gornje postaje samo je nekoliko metara do vrha Hochkeila, a pogled na masiv Hochkönig jednako je impresivan kao i kvaliteta prirodnih snježnih padina. Saukarlift je najduži na skijalištu! Od 1330 metara ide do 1700 metara. Staza Saukar je lijepa, široka i raznolika. Od planinske postaje Saukar također možete doći do staze Roßwies. Mahdlift je savršen za početnike. Njegova ravna padina ima lijep izlazak i široka je i bez prepreka. Počinje na 1510 metara i ide do 1560 metara. Lift Arthurhaus je odmah do njega. Za završetak kruga dizanja s visokim klinom dostupna je vučnica Grießfeld. Prolazi od 1380 metara do 1470 metara i svojim ravnim terenom kao vezom između Arthurhausa i Saukarlifta poziva vas da zastanete.