Powder alarm na glečerima, očekuje se preko 100 cm snijega

Autor članka: Nino Stančić Vidrač

Nakon dugog i vrućeg ljeta, na glečerima se očekuje snježni pokrivač u vrlo obilnim količinama (50-70 cm) prema vremenskoj prognozi Snow-forecast i Bergfex. Powder alarm kreće večeras i trebao bi trajati sve do nedjelje.  Trenutna situacija na svim glečerima u Austriju izrazito nepovoljna i ako se ne varam svi glečeri su zatvoreni za skijanje (čak i Hintertux) zbog trenutnog nedostatka snijega.

Teško je povjerovati da je rujan tek počeo kada pogledate trenutnu vremensku prognozu za Alpe. Sljedećih dana očekuju se znatne količine snijega, posebice u istočnim Alpama, točnije u Austriji – moguće je više od metar svježeg snijega! Prognoze su u odnosu na ponedjeljak postale još bolje po pitanju prognozirane količine snijega koje i dalje rastu, a granica padalina se dodatno spušta. Evo detaljne prognoze planinskog vremena za sljedećih nekoliko dana.

Od podneva će pak sa sjeverozapada pristići hladna fronta i naoblaka će biti sve gušća. Prvi pljuskovi kiše i snijega ne bi trebali dugo čekati kasnije. Granica snježnih padalina u početku je oko 2600 do 2800 metara. Na 2000 metara trenutačno možemo očekivati ​​blagih 4 do 10 Celzijevih stupnjeva. Međutim, u četvrtak navečer granica snježne padaline brzo se spušta na oko 1600 metara.

Zimsko planinsko vrijeme od četvrtka
Kasno ljeto? Jesen? Ne, od četvrtka to znači: početak zime! Obično ne počinjemo s redovitim izvješćima o vremenu sa skijališta obavještavamo tek početkom listopada, ali ono što nas sada čeka apsolutna je iznimka. Snažno područje niskog tlaka iznad Genove donosi vlažne zračne mase s juga, koje se sa sjevera susreću s vrlo hladnim polarnim zrakom. Te se zračne mase sudaraju iznad Alpa i dovode do učinka brane koji izaziva ekstremne oborine – u obliku snijega i kiše.

Američki i europski modeli još se ne slažu oko točne visine snježnog pokrivača, ali jedno je sigurno: iznad 2000 metara očekuje nas više od metar svježeg snijega – ponegdje čak i do dva metra!

Donosimo vam pregled trenutne situacije na glečerima

Hintertux:

Stubai:

Prije koji dan palo je par centimetara snijega po pojedinim glečerima i donijeli dašak bjeline na dijelove skijaških staza. To je ujedno bio znak da se pale ratraci i da kreću pripreme za dolazak veće količine snijega, dok su na nekima krenuli razvlačiti snijeg koji su spremili na proljeće. Ono što svakako veseli jest činjenica da su gotovi svi glečeri skladištili veće količine snijega koliko im je to vrijeme i sunce dopustilo pa početak sezone bi zahvaljujući novom snijegu mogao doći puno prije nego smo se nadali što nas sve iznimno veseli.