Skijaški štapovi

Autor članka: Damir Tomić

Skijaški štapovi su skoro pa obavezni dio opreme za sve vrste skijanja. U ovom članku bavit ću se štapovima za alpsko skijanje.

Štapovi pružaju stabilnost, pomažu kod odguravanja na ravnim dijelovima staze, sudjeluju u ritmu kod zavoja te pomažu kod penjanja. Dolaze u nekoliko inačica te se izrađuju od više vrsta materijala.
Skijaški štapovi danas su izrađeni od različitih materijala, koji utječu na njihovu težinu, čvrstoću i fleksibilnost.

  • Aluminijski štapovi su najrašireniji zbog svoje pristupačne cijene i izdržljivosti. Idealni su za rekreativne skijaše i početnike, jer pružaju dobru kombinaciju težine i čvrstoće. Međutim, u usporedbi s drugim materijalima, aluminij može biti nešto teži i manje fleksibilan.
  • Karbonski štapovi su popularni među naprednim skijašima zbog svoje iznimne lakoće i otpornosti na savijanje. Karbon omogućava bolju kontrolu i brži odziv, što je posebno važno u tehnički zahtjevnim disciplinama kao što su slalom i veleslalom. Iako su skuplji, karbon je preferirani izbor za one koji traže vrhunske performanse.
  • Kompozitni materijali, kombinacija karbona i drugih vlakana, nude uravnoteženu kombinaciju fleksibilnosti, težine i čvrstoće. Ovi štapovi često nude dobar omjer cijene i performansi, te su pogodni za širok spektar skijaša.

Osim materijala, dizajn i oblik skijaških štapova igraju ključnu ulogu u njihovoj funkcionalnosti.

Moderni skijaški štapovi dolaze s različitim tipovima drški, dizajniranima za maksimalnu udobnost i kontrolu. Ergonomski oblikovane drške s podesivim remenima omogućuju skijašu da sigurno drži štapove, smanjujući umor i povećavajući preciznost pri skijanju. Tvornica Leki ima patentiran sustav TriggerS koji omogućava kopčanje drške štapa na posebnu omču na rukavici (Leki) ili na bilo koju rukavicu uz narukvicu koju dobijete uz štap.
Krplje na kraju štapova sprječavaju njihovo propadanje u snijeg, a veličina i oblik krplji ovise o vrsti skijanja. Manje krplje su idealne za uređen teren, dok su veće i prikladnije za dublji snijeg i off-piste uvjete.
U nekim alpskim disciplinama, koristi se specifičan dizajn savijenih štapova koji prate konture tijela skijaša. Ovaj dizajn smanjuje otpor zraka i omogućuje bolje aerodinamičke performanse pri velikim brzinama.
Za natjecatelje štapovi s aerodinamičnim profilima mogu značajno smanjiti otpor zraka, omogućujući im da postignu veće brzine i bolju stabilnost tijekom vožnje.
Neki modeli skijaških štapova integriraju senzore koji mjere snagu i preciznost pokreta skijaša. Ovi podaci mogu pomoći skijašima u analizi i poboljšanju njihove tehnike. U prodaji su I štapovi koji služe kao pljoska.

Zaključak

Prilikom odabira skijaških štapova savjetujte se s učiteljima skijanja i stručnim osobama u trgovinama. Pripazite na duljinu štapova. Postoje neke teorije o odabiru duljine u koje neću ulaziti u ovom tekstu.
Većini rekreativaca je štap, realno, ako je dobre duljine najmanje važan dio opreme. Cijene ski štapova variraju od 5 Eur po oglasnicima do skoro 200 Eur za najskuplje inačice.
Jedan od savjeta je kupnja štapova podesive duljine koje onda, uz dodatne krplje, možete koristiti za sve uvjete i terene. Takvi štapovi su nešto skuplji, ali uz promjenjive krplje pokrivaju sve vrste terena i skijanja.

Općenito o ski OPREMI
Vrsta ski opreme
Proizvođač opreme
Namjena ski opreme
Level
Beginner
Intermediate
Advanced
Expert
Teren
All mountains
Pipe, Park
Powder
Backcountry, touring
Groomers, carving
Big mountains