Zaštitna oprema za skijanje

Autor članka: Damir Tomić

Kaciga je postala prilično neizostavna zaštitni dio skijaške opreme. No osim kacige postoji još opreme koja štite dijelove tijela izložene udarcima i ozljedama na skijanju.

Skijaške rukavice

Skijaške rukavice, posebno one za natjecatelje, dolaze sa zaštitom prstij

u i zglobova šake.
Uz rukavice možete kombinirati zaštitu za podlakticu. Natjecatelji, na štapovima za slalom, imaju ugrađene plastične štitnike koji štite ruke od vrlo bolnih udaraca u slalomska vrata. Snowboard rukavice vrlo često imaju zaštitu dlana i zgloba ruke.

Copyright: Jason Hummel Photography

Štitnici za laktove i rame

Štitnici za laktove i ramena obično su izrađeni od kombinacije tvrde plastike i udobne podstave, pružajući zaštitu od udaraca i ogrebotina bez ograničavanja pokreta. Zaštita za ramena, često integrirana u zaštitne prsluke ili jakne, osigurava dodatnu sigurnost prilikom udaraca ili padova na bok.

Copyright: Ortema protection

Zaštita za leđa (tzv. “kornjača”)

Zaštita za leđa (tzv. “kornjača”) najčešći je oblik zaštitne opreme u svijetu skijanja, ako izuzmemo osnovnu zaštitnu opremu rukavice i kacigu. Štiti kralježnicu od udaraca i posljedica sudara. Može biti u obliku plastike sa remenjem za vezanje, prsluka, a može biti integrirana u jaknu ili ruksak. Prsluci ili jakne također mogu imati zaštitne umetke koji štite rebra i prsa. Sve više rekreativnih skijaša i snowboardera nosi neku vrstu zaštite za leđa.

Copyright: Komperdell

Zaštitne hlačice

Zaštita kuka i trtice kod skijanja izuzetno je važna za prevenciju ozljeda prilikom padova na stazi. Ova zaštita obično dolazi u obliku zaštitnih hlačica ili podstavljenih kratkih hlača, koje sadrže udobne, ali čvrste umetke. Ti umetci su strateški postavljeni kako bi zaštitili područje kukova i trtice od udaraca. Posebno su korisni za početnike i skijaše koji vole velike brzine i agresivno skijanje.

Copyright: Komperdell

Tehničko donje rublje otporno na rez rubnika

Natjecateljsko skijanje iznjedrilo je i novinu tzv “cut resistant” donji veš. Donji veš je napravljen od takve tkanine koja je otporna na rezanje rubnika skije. Iako ta vrsta ozljede nije toliko česta događa se i u rekreativnom skijanju.

Copyright: Vitalini

Sigurnosni ruksak sa zračnim jastukom

Za one koji skijaju van uređenih staza “off piste” jedan od obaveznih dijelova opreme je tzv lavinski ruksak koji u sebi ima integrirani zračni jastuk koji skijaš aktivira ako se nađe u lavini. Napuhavanjem omogućava što dulji ostanak na površini lavine, a u slučaju zatrpavanja ostavlja nešto prostora sa zrakom za mogućnost preživljavanja. Skijaši koji idu van staza trebali bi imati i lavinske sonde, lopate i probe. Off piste skijanje je posebno rizično i treba poštivati sve protokole.

 

Zaključak:

Kao što je vidljivo iz teksta zaštitne opreme je sve više. Naš savjet je uvijek da vrijeme provedeno na padinama bude u okvirima svojih mogućnosti i znanja, respektirajuću uvjete na stazi (stanje staze, meteo uvjete, vidljivost, gužvu I sl). Korištenjem zaštitne opreme možete spriječite neke ozljede, no prevencija (od padova, sudara, udaraca, lavina i sl.) je najbolja. U skladu s mogućnostima i potrebama (načinu i vrsti sporta ili rekreacije kojom se bavite) kupite si potrebnu opremu te ju pravilno koristite i održavajte.

Općenito o ski OPREMI
Vrsta ski opreme
Proizvođač opreme
Namjena ski opreme
Level
Beginner
Intermediate
Advanced
Expert
Teren
All mountains
Pipe, Park
Powder
Backcountry, touring
Groomers, carving
Big mountains