Skijaške naočale

Autor članka: Damir Tomić

Skijaške naočale ili vizir na kacigi (ako nosite kacigu s vizirom ) jako su bitan dio skijaške opreme, dizajnirane kako bi pružile optimalnu zaštitu očiju, poboljšale vidljivost na stazi i povećale sigurnost tijekom skijanja. Njihova funkcionalnost nadilazi osnovnu zaštitu od vjetra i hladnoće, obuhvaćajući napredne tehnologije koje skijašima omogućuju bolju prilagodbu različitim vremenskim uvjetima.

Zaštita od UV zraka
Svi modeli renomiranih proizvođača naočala pružaju 100 % zaštitu od štetnih UV-A i UV-B zraka. Budući da je snijeg vrlo reflektivan, UV zračenje može biti vrlo intenzivno na planini, što može uzrokovati ozbiljne ozljede očiju, poput snježne sljepoće. Stoga je UV zaštita ključan aspekt svake ski naočale.

Leće za skijaške naočale
Leće su najvažniji dio ski naočala i dolaze u različitim bojama, oblicima i tehnologijama, prilagođenima različitim uvjetima na stazi:

  • Zamjenjive leće: Omogućuju skijašima da zamijene leće ovisno o vremenskim uvjetima, birajući između leća za sunčano vrijeme, oblačne uvjete ili noćno skijanje. Skuplji modeli imaju vrlo brzu i jednostavnu zamjenu leća, a neke samo i s pomoću magneta.
  • Fotokromatske leće: Ove leće automatski prilagođavaju tamu ovisno o intenzitetu svjetla, pružajući optimalnu vidljivost u promjenjivim uvjetima. Mana ovih leća, još uvijek, je sporija promjena zatamnjenja koja može trajati do minute. Tu nastaje problem, ako se skijaš spušta većom brzinom i može imati ne preglednost ispred sebe, zato je uz pravu opremu vrlo bitno prilagoditi brzinu terenu na kojem se skija.
  • Polarizirane leće: Polarizacija smanjuje odsjaj od snijega, poboljšava kontrast i omogućuje jasniji vid, što je osobito korisno tijekom vedrih dana.
  • Sferne i cilindrične leće: Sferne leće imaju zakrivljenost u dva smjera (horizontalno i vertikalno), pružajući šire vidno polje i smanjujući optička izobličenja, dok cilindrične leće imaju zakrivljenost u jednom smjeru, što ih čini pristupačnijima, ali s manjim vidnim poljem.

Kategorizacija leća

Leće se kategoriziraju prema svojoj sposobnosti da propuštaju svjetlost, što se označava kao VLT (Visible Light Transmission). Kategorije leća S1, S2 i S3 odnose se na različite razine VLT-a, a svaka kategorija prikladna je za određene vremenske uvjete i svjetlosne situacije na stazi.
Kategorije ski leća:

  • S1 (Leće za nisku svjetlost)
    VLT: 43 % – 80 %
    Opis: S1 leće dizajnirane su za uvjete slabog osvjetljenja, poput oblačnih, maglovitih ili snježnih dana. Ove leće propuštaju više svjetlosti, što pomaže skijašima da bolje vide u uvjetima smanjene vidljivosti. Najčešće su svjetlije boje ili čak prozirne kako bi maksimizirale količinu svjetla koja dolazi do oka.
    Preporučena upotreba: Oblačno vrijeme, magla, noćno skijanje.
  • S2 (Univerzalne leće)
    VLT: 18 % – 43 %
    Opis: S2 leće su univerzalne i prikladne za širok raspon svjetlosnih uvjeta. Ove leće nude balans između propuštanja svjetlosti i zaštite od odsjaja, što ih čini idealnim za promjenjive vremenske uvjete. Obično dolaze u nijansama srednje tamnosti.
    Preporučena upotreba: Promjenjivi uvjeti, djelomično sunčano vrijeme, razdoblja kada se sunce povremeno skriva iza oblaka.
  • S3 (Leće za jaku svjetlost)
    VLT: 8 % – 18 %
    Opis: S3 leće dizajnirane su za jake, sunčane uvjete. Propuštaju malo svjetlosti i pružaju visoku razinu zaštite od UV zraka i odsjaja, što je posebno važno na planinskim padinama gdje je sunčevo zračenje intenzivno. Ove leće su tamnije boje, često smeđe, sivo ili crne nijanse.
    Preporučena upotreba: Sunčano i vedro vrijeme, skijanje na visokim nadmorskim visinama.
  • S4 (Leće za ultra jaku svjetlost):
    VLT: 0 – 8 %
    Opis: Iako se rjeđe koriste, S4 leće s VLT-om manjim od 8 % dizajnirane su za izuzetno jake svjetlosne uvjete, poput skijanja na glečerima ili u visoko osvijetljenim planinskim područjima.
    Boja leća također utječe na vidljivost. Neke leće su različitih boja, a iste kategorije.

Boja leća i njihove namjene:

Prilikom odabira skijaških naočala, jedna od ključnih odluka je izbor boje leća.
Boja leća ima značajan utjecaj na vidljivost i zaštitu očiju u različitim vremenskim uvjetima na skijaškim stazama. Odabir prave boje može poboljšati kontrast, smanjiti odsjaj i osigurati jasniji vid u različitim uvjetima osvjetljenja.

  • Žute i zlatne leće: Ove leće poboljšavaju kontrast i dubinu percepcije u uvjetima slabog osvjetljenja, kao što su oblačni i magloviti dani. Žuta boja blokira plave nijanse svjetla, koje mogu otežati vidljivost, a pojačava nijanse koje olakšavaju razlikovanje reljefa i prepreka na stazi.
  • Narančaste i jantarne leće: Slično žutim lećama, narančaste i jantarne boje također pojačavaju kontrast, ali su nešto tamnije, što ih čini prikladnima za uvjete promjenjive svjetlosti ili za dane kada je sunce povremeno prekriveno oblacima. Ove leće smanjuju odsjaj, što ih čini dobrim izborom za skijanje u uvjetima kada je snijeg jak i reflektira puno svjetla.
  • Ružičaste i crvene leće: Ružičaste i crvene leće pružaju dobar kontrast u različitim uvjetima osvjetljenja, od slabog do umjerenog svjetla. Ove boje pomažu u smanjenju odsjaja i povećavaju vidljivost u magli ili oblačnim uvjetima, dok istovremeno pružaju zaštitu od UV zračenja.
  • Plave i ljubičaste leće: Plave i ljubičaste leće poboljšavaju percepciju boja i kontrast u uvjetima jakog svjetla. Iako nisu idealne za uvjete slabog osvjetljenja, odličan su izbor za sunčane dane jer smanjuju odsjaj i pružaju oštar vid na stazi.
  • Smeđe i brončane leće: Ove leće su višenamjenske, a zbog svoje tamnije nijanse idealne su za jake sunčane uvjete. Smeđa boja smanjuje odsjaj i pojačava kontrast, što ih čini odličnima za sunčane i djelomično oblačne dane. Također su prikladne za skijaše koji žele univerzalnu leću koja se može koristiti u različitim uvjetima.
  • Sive leće: Sive leće pružaju neutralnu nijansu, smanjuju odsjaj i omogućuju realno prikazivanje boja. Idealne su za sunčane dane i uvjete s vrlo jakim svjetlom, jer efikasno smanjuju naprezanje očiju.
  • Prozirne leće: obično se koriste za noćna skijanja (uvjeti umjetnog osvjetljenja)

Ventilacija i zaštita od magljenja:
Napredni sustavi ventilacije omogućuju protok zraka unutar naočala, sprječavajući zadržavanje vlage i stvaranje magle na lećama. Mnogi modeli dolaze s premazima protiv magljenja (anti-fog) na unutarnjoj strani leća, koji dodatno pomažu u održavanju jasne vidljivosti. Savjet kod održavanja naočala je da nikad ne trljate unutrašnji dio da ne skinite taj sloj.

Kompatibilnost s kacigom:
Moderne ski naočale dizajnirane su tako da savršeno pristaju uz ski kacige, bez stvaranja praznina ili nelagode. Mnogi modeli imaju fleksibilne okvire i podesive trake kako bi se osiguralo sigurno i udobno pristajanje, čak i prilikom nošenja kacige.

Otpornost na udarce:
Ski naočale izrađene su od izdržljivih materijala otpornih na udarce, poput polikarbonata, koji pruža dodatnu zaštitu očima u slučaju padova ili sudara. Ova karakteristika je osobito važna za natjecateljske skijaše i one koji skijaju u izazovnijim uvjetima.

Dodatne značajke:

  • Sloj protiv ogrebotina: Mnogi modeli imaju dodatne slojeve koji štite leće od ogrebotina, produžujući njihov vijek trajanja. Taj premaz je na vanjskoj strain koji čini tu stranu puno manje osjetljivom od unutrašnje.
  • Prilagodljive trake: Trake koje se mogu podešavati omogućuju prilagođavanje naočala različitim veličinama glave, osiguravajući čvrsto i udobno pristajanje.

Zaključak:

Pri odabiru ski naočala važno je uzeti u obzir specifične uvjete u kojima skijate, osobne preferencije vezane uz udobnost, kao i kompatibilnost s ostatkom opreme. Kvalitetne ski naočale trebaju pružiti optimalnu zaštitu, udobnost i prilagodljivost kako bi se skijaš mogao potpuno usredotočiti na performanse i uživanje na stazi.

Općenito o ski OPREMI
Vrsta ski opreme
Proizvođač opreme
Namjena ski opreme
Level
Beginner
Intermediate
Advanced
Expert
Teren
All mountains
Pipe, Park
Powder
Backcountry, touring
Groomers, carving
Big mountains