Skijaške hlače i jakna

Autor članka: Damir Tomić

Skijaške hlače i jakna ključni su dijelovi opreme za svakog skijaša. Dizajnirane su kako bi pružile optimalnu zaštitu od hladnoće, vlage i vjetra, te osigurale udobnost tijekom skijanja. Obično su izrađene od vodootpornog i prozračnog materijala koji omogućuje slobodno kretanje. Izolacija osigurava toplinu, dok prozračne membrane omogućuju isparavanje znoja.
Najbolje jakne i hlače su od stretch materijala koji se rasteže u svim smjerovima. Neke jakne i hlače mogu biti opremljene Recco reflektorima (pasivni transponder koji vas čini vidljivima spasilačkim timovima u slučaju lavine ).
Hlače bolje kvalitete, uz stretch materijale, mogu imati ojačanja na koljenima, te ventilacijske otvore na bokovima ili s unutrašnje strane bedara. Konstrukcijski mogu biti niskog i visokog struka, mogu imati tregere, a za off piste i snowboard često se koriste bib hlače (produženi dio na leđima i prsima). Te hlače osiguravaju dodatnu zaštitu od snijega (duboki snijeg), a povećava se i broj džepova (prsni džepovi)

Mnoge jakne imaju dodatnu opremu koja je vrlo korisna za skijanje:

  • kapuljače koje su kompatibilne s kacigama,
  • otvore za ventilaciju na prsima ili ispod pazuha,
  • snježne suknje koje sprječavaju ulazak snijega,
  • više džepova za pohranu osnovnih stvari poput skijaške karte, rukavica, naočala (plus krpa za čišćenje naočala), mali novčanik za kovanice, mjesto za provući slušalice iz unutrašnjeg džepa…

Vodonepropusnost i paropropusnost ključne su karakteristike skijaških jakni i hlača

  • Vodonepropusnost odnosi se na sposobnost materijala da spriječi prolazak vode kroz tkaninu. Mjeri se u milimetrima vodnog stupca (mm H2O), što označava koliko visoki stupac vode materijal može izdržati prije nego što voda počne prodirati. Na primjer, materijal s vodonepropusnošću od 10.000 mm može izdržati pritisak vode jednak 10 metara visokom stupcu vode. Što je ova vrijednost viša, to je materijal otporniji na prodiranje vode.
  • Paropropusnost ili prozračnost odnosi se na sposobnost materijala da propušta vodenu paru (znoj) iznutra prema van. Paropropusnost se obično mjeri u gramima vodene pare po kvadratnom metru materijala u 24 sata (g/m2/24h). Viša vrijednost označava bolju sposobnost materijala da propušta paru. Ovo je važno jer omogućuje tijelu da se hladi i ostaje suho, smanjujući nelagodu i rizik od pregrijavanja ili hipotermije.
  • Kombinacija vodonepropusnosti i paropropusnosti omogućuje odjeći da istovremeno štiti od vanjskih elemenata (kiše, snijega) i omogućuje koži da “diše”, što je ključno za udobnost i funkcionalnost odjeće u svim vremenskim uvjetima. Najbolje djelovanje tih značajki postiže se korištenjem svih slojeva odjeće koji imaju takve značajke.

Zaključak:

Postoje dva pristupa kod biranja ski odjeće. Neki vole deblje ski jakne i hlače (na kraju manje slojeva), ali problem su topliji dani. Neki preferiraju tanje vanjske slojeve (alpinistička odjeća) ispod koje moraju nositi više slojeva. Odabir je na vama. Izbor je, na sreću ili nesreću, jako velik.
Ono što je sigurno kada birate ski hlače i jaknu pripazite na deklariranu vodonepropusnost i paropropusnost. Sve iznad 10000/10000 bi vam trebalo biti dovoljno za skijanje u normalnim uvjetima. Stav autora je da nikad nema dovoljno džepova pa pripazite i na to. Ventilacijski otvori se pokažu odličnima kod toplijih dana. Poseban džep za kartu (najčešće na rukavu) nije modni dodatak već olakšava prolaz kroz senzore na ulasku u žice.
Kvaliteta je dio koji morate procijeniti sami. Kupite li odjeću vrhunskih proizvođača mirni ste godinama. Održavanje mora pratiti upute proizvođača. Pripazite na to jer krivo održavanje može jako kompromitirati svojstva ski odjeće.
Boja je osobna preferencija svakog skijaša. Dok su fluorescentne boje dobro vidljive na stazi i van nje, neki će izabrati i bijelu boju za svoje odijelo. Neke boje su zahvalnije za održavanje (manja vidljivost mrlji od bolonjeza, kuhanog vina i čokolade), a neke će biti bolje za Apres ski. Opet… Izbor je na vama.

Općenito o ski OPREMI
Vrsta ski opreme
Proizvođač opreme
Namjena ski opreme
Level
Beginner
Intermediate
Advanced
Expert
Teren
All mountains
Pipe, Park
Powder
Backcountry, touring
Groomers, carving
Big mountains