Nova gondola u Schladmingu

Autor članka: Nino Stančić Vidrač
Autor slike: Schladming.at

Povijesni oproštaj dvosjedežnice “Rohrmoos I” nakon 44 godine na Hochwurzenu u Schladmingu.

Nakon ponosne 44 godine, era dvosjedežnice završila je na Hochwurzenu 22. ožujka 2024.: dvosjedežnica “Rohrmoos I”, koja je radila od 1980., prevezla je svoje posljednje goste preko visoravni Rohrmoos.

Povijest dvosjedežnice započela je neposredno prije Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju 1982. kao dio velikog projekta s ukupno 4 sjedežnice. Njezinom izgradnjom poveznica skijališta Planai-Hochwurzen postala je stvarnost.

Tijekom svog vijeka trajanja, dvosjedenica “Rohrmoos I” može se pohvaliti impresivnim brojkama: Ukupno je izvršeno oko 40.500 radnih sati, tijekom kojih je prevezeno 8,9 milijuna ljudi.

 

Građevinski radovi na novoj gondolskoj žičari “Rohrmoos I” za 10 osoba već su u punom jeku: planinska stanica je najvećim dijelom dovršena u jesen 2023., a sada su u tijeku radovi na početnoj stanici i samoj trasi gondole. Početna stanica gondole Planai West u dolini se redizajnira, uključujući novi salon/bar, sportsku trgovinu, poboljšane opcije pristupa s pokretnim stepenicama i dizalom te nove prostore za prodaju karata.

Na trasi se trenutno izvode radovi na pripremu postavljanja sajle za gondolu, dok su u punom jeku radovi na postavljanju temelja nove višenamjenske zgrade početne stanice “Rohrmoos I”. Uz pomoć snažnih helikoptera Super Puma precizno je i sigurno postavljeno pet nosača na predviđena mjesta.

Radeći prema preciznom planu leta, na ruti su bile raspoređene dvije radne posade od po pet ljudi. Dijelovi za podršku prevezeni su do odgovarajućih lokacija s mjesta uzlijetanja na postaji u dolini Planai West. Sklop je uključivao oslonce od četiri do osam i zahtijevao je ukupno 25 rotacija. Najteži dio bio je težak 3000 kilograma.

Moderna žičara za 10 osoba može prevesti 2400 ljudi na sat do Rohrmoosa. Otvorenje nove gondole planirano je za prosinac 2024. godine.

Činjenice o letu podrške:

– Helikopter: Super Puma
– Zračna kompanija: Heli Austria
– 2 radne ekipe na trasi sa ukupno 10 ljudi
– Podrška je letjela od polazne točke “Planai West valley station” do odgovarajuće lokacije podrške
– Ugradnja nosača 4 do 8 (ukupno 25 obrtaja)
– Najteži dio bio je težak 3000 kilograma

Radovi na izgradnji nove gondole Rohrmoos I za 10 osoba napreduju velikim koracima. Nakon impresivnih potpornih letova u srpnju, opet se puno toga dogodilo na gradilištu.

Radovi na izgradnji žičare sada su u punom jeku, a betonski radovi na zgradi napreduju velikom brzinom. Jedino što nedostaje za temelje za izlazne oslonce 1, 2 i 3 je završno zatrpavanje prije nego se završi i ova dionica. U isto vrijeme već se betonira strop za tehnologiju žičare, što je još jedan važan korak prema završetku.

Puno se događa i u zgradi Planai West. Stare fasade sada su potpuno srušene, a zidovi za novi dućan već su do stropa. Završeno je i smetlište te ugostiteljsko skladište. Osim toga, u punom su jeku daljnji radovi rušenja u unutrašnjosti i iskopi za novu trgovinu.

Nova, moderna žičara za 10 osoba do Rohrmoosa ima kapacitet prijevoza od 2400 osoba na sat. Otvorenje nove gondole planirano je za prosinac 2024. godine.