Kako odabrati prave skije?

Autor članka: Nino Stančić Vidrač

Skije dolaze u svim oblicima, veličinama i bojama. Kada kupujete skije, mogućnost odabira je izrazito velika.
Mi ćemo vam pokušati na najjednostavniji način objasniti podjelu skija kako vam olakšali odabir. Dakako najbitnije nakon što odaberete željene tip skije istu testirati na ski testu ili iznajmiti u ski shopu.

Podjela skija prema tipu skije i vrsti terena:

  1. Slalom skije za kratki zavoj za uređenu stazu (Slalom carver)
  2. Veleslalom skije za dugačak zavoj za uređenu stazu (Race carver)
  3. Sportska skija za uređenu stazu (Sportcarver)
  4. Skije za sve uvjete na stazi (All mountain)
  5. Skije za duboki snijeg (Freeride)
  6. Skije za trikove i park s podignutim vrhom i repom (Twin Tip)
  7. Skije za planinarsko hodanje i spuštanje (Turno skije)

 

1. Slalom skija (SL) – za ljubitelje kratkih zavoja (Slalom Carver)

Slalom skija namijenjena je za skijaše koji uglavnom skijaju na stazi i uživaju u kratkim zavojima. Visina skija kroz godine se mijenjala, trenutno je pravilo da slalom skija bi trebala biti visine između brade i očiju za izvrsne skijaše. Skija je dizajnirana za sportski tempo i pripremljene skijaše. Najbolji performans skija pruža prilikom vožnje kratkih zavoja, ali ne brinite, ne morate nužno raditi kratke zavoje cijeli dan sa slalom skijom, jer možete “pustiti” skiju u duži zavoj bez problema.

 

Slalom skije

2. Veleslalom skija (GS) – za ljubitelje brzine (Race Carver

Ako preferirate duže zavoje, vaša sreća na stazi bit će potpuna s veleslalom skijom, poznatom kao i race carver u inozemstvu. GS skije imaju radijus od minimalno 16 metara pa sve do 30 metara koji se koriste za natjecateljske skije. Veleslalom skija se uglavnom koristi u dužini koja je otprilike 5-10 cm iznad vlastite visine. Kao što i samo ime (op.a race carver) veleslalom skija napravljena je za velike brzine. No, za korištenje takve skije potrebna je izvrsna tehnika skijanja, odlična kontrola skije i puno prostora na skijaškoj stazi.

3. Sportska skija za uređenu stazu (Sport Carver)

Volite kraći zavoj, ali isto tako povremeno volite pustiti skiju bez da vam ona vibrira zbog povećane brzine? Vaš odabir skije bio bi VRS skije, koje su dizajnirane i namijenjene za duži i kraći zavoj na stazi, što omogućuje skijašu najveći užitak na samoj stazi. U odnosu na klasične slalom i veleslalom skije malo su šire ispod veza. Ove skije namijenjene su iskusnih skijašima s dobrom tehnikom

4. All-mountain skije: skije za sve uvjete na stazi

All-mountain skije (76-84 mm) šire su u struku ispod veza skije od skija namijenjenih za uređene staze (68-72 mm) Upravo ta značajka omogućuje da s njom doslovno skijate po cijelom skijalištu bez obzira je li je staza uređena ili ne uređena za skijanje. Zbog svoje širine skije vi ne propadate u snijeg i veća površina skije klizi po snijegu i omogućuje vama lakše i ugodnije skijanje nego što bi to bilo sa skijama za uređenu stazu. Kada se nađete na uređenoj stazi skija će se dobro ponašati, samo zbog svoje širine neće biti toliko agilna i povratni performans skije će biti malo sporiji nego što je to slučaj sa skijama za uređenu stazu

5. Freeride skije: za entuzijaste koji vole duboki snijeg izvan staza

Freeride skije su dugačke i šire (90-110 mm) od all-mountain skija i imaju izražen rocker dizajn. To znači da je skija ima odignut vrh kako bi lakše ulazila u zavoj. U slučaju freeride skije znači da skija još bolje plovi u dubokom snijegu jer rubnik skije kasno dolazi u dodir sa snijegom. To znači da skija ne reže zavoj tako brzo i s mekšom konstrukcijom skije puno je okretnija. Međutim, freeride skije nemaju toliko prianjanje na padinama i imaju manju torzijsku krutost od sportskih karving skija.

6. TwinTip skije: skije za trikove i uživanje u ski parku

Kod TwinTip skija ime govori sve. Skije su zakrivljene straga i sprijeda tako da se može skijati u oba smjera. To znači da se ovaj model često koristi u ski parkovima. U halfpipeu i skokovima preko kickersa važno je da skija može ići i unatrag. Skije se lako okreću, ali se na padinama ne možete osloniti na rubnik zbog geometrije skija. Zato su TwinTip skije prikladnije za srednje brzine.

7. Skije za planinarsko penjanje i spuštanje (Turno/Touring )

Turno skije napravljene su od laganijih materijala i bez titanala unutar same strukture kako bi im težina bila manja od alpske skije, jer ipak one služe prvenstvno za penjanje. Da bi se mogli penjati sa skijama imaju poseban turno vez koji omogućuje podizanje pete u zrak, a prednji dio je fiksno vezan za skiju. Prilikom spuštanja peta je zakopčana čvrsto za skiju da ne bi došlo do ozljede.

Zaključak: unajmite modele skija i isprobajte ih.

U Zagrebu najbolju priliku za to imate u Lauf Ski Boot Shopu koji je za ovu sezonu pripremio PREMIUM modele skija HEAD, Fischer, Salomon, Nordica, Volkl i Atomic modela koje možete iznajmiti. Ako se odlučite na kupnju Lauf Ski Boot Shopu cijena 1-dnevnog najma se odbija od ukupne cijene skije.

Samo zato što postoji određeni model za svako područje upotrebe ne znači da morate kupiti sedam pari skija. Ako posjedujete skije i zadovoljni ste s njima, čak i s jednim modelom možete puno stvari isprobavati na stazi. Ljubitelji zimskih sportova koji ipak žele upoznati skijaške karakteristike pojedinih tipova skija mogu skije iznajmiti kod lokalnih iznajmljivača umjesto da ih kupuju direktno. Ovo ima prednost jer možete testirati različite modele skija i mijenjati ih uvijek iznova tijekom svog skijaškog odmora. Uostalom, kupnja novih skija košta i obično se isplati samo ako ih redovito koristite.

Općenito o ski OPREMI
Vrsta ski opreme
Proizvođač opreme
Namjena ski opreme
Level
Beginner
Intermediate
Advanced
Expert
Teren
All mountains
Pipe, Park
Powder
Backcountry, touring
Groomers, carving
Big mountains